نحوه وضو گرفتن از دیدگاه امام خمینی ( ره )
مدتی بود که در محل زندیگ حضور نداشتم ولی در حال حاظر در خدمت شما هستم امروز هم با پست وضو گرفتن از دیدگاه امام خمینی ( ره ) همراه شما هستیم و امیدواریم بتوانید از این مطالب استفاده کنید تا به دانسته های مذهبی خود بیفزایید .
٢٣٦ در وضو واجب است صورت و دستها را بشویند و جلوى سر و روى پاها را مسح کنند.
٢٣٧ درازاى صورت را باید از بالاى پیشانى - جایى که موى سر بیرون مىآید - تا آخر چانه شست، و پهناى آن به مقدارى که بین انگشت وسط و شست قرار مىگیرد، باید شسته شود، و اگر مختصرى از این مقدار نشوید، وضو باطل است. و براى آنکه یقین کند این مقدار کاملا شسته شده، باید کمى اطراف آن را هم بشوید.
٢٣٨ اگر صورت یا دست کسى کوچکتر یا بزرگتر از معمول مردم باشد، باید ملاحظه کند که مردمان معمولى تا کجاى صورت خود را مىشویند، او هم تا همان جا را بشوید. و اگر دست و صورتش هر دو بر خلاف معمول باشد، ولى با هم متناسب باشند، لازم نیست ملاحظه معمول را بکند، بلکه به دستورى که در مساله پیش گفته شد،وضو بگیرد. و نیز اگر در پیشانى او مو روییده یا جلوى سرش مو ندارد، باید بهاندازه معمول پیشانى را بشوید.
٢٣٩ اگر احتمال دهد چرک یا چیز دیگرى در ابروها و گوشههاى چشم و لب او هست که نمىگذارد آب به آنها برسد، چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد، بایدپیش از وضو وارسى کند که اگر هست برطرف نماید.
٢٤٠ اگر پوست صورت از لاى مو پیدا باشد، باید آب را به پوست برساند، واگر پیدا نباشد، شستن مو کافى است و رساندن آب به زیر آن لازم نیست.
٢٤١ اگر شک کند که پوست صورت از لاى مو پیدا استیا نه، بنابر احتیاط واجب باید مو را بشوید و آب را به پوست هم برساند.
٢٤٢ شستن توى بینى و مقدارى از لب و چشم که در وقت بستن دیده نمىشود واجب نیست، ولى براى آنکه یقین کند از جاهایى که باید شسته شود چیزى باقى نمانده، واجب است مقدارى از آنها را هم بشوید. و کسى که نمىدانسته باید این مقدار را بشوید اگر نداند در وضوهایى که گرفته این مقدار را شسته یا نه، نمازهایى که خوانده صحیح است.
٢٤٣ باید صورت را بنابر احتیاط واجب از بالا به پایین شست و اگر از پایین به بالا بشوید، وضو باطل است و دستها را باید از مرفق به طرف سر انگشتان بشوید.
٢٤٤ اگر دست را تر کند و به صورت و دستها بکشد، چنانچه ترى دست بهقدرى باشد که به واسطه کشیدن دست آب کمى در آنها جارى شود، کافى است.
٢٤٥ بعد از شستن صورت باید دست راست و بعد از آن دست چپ را از آرنج تا سر انگشتها بشوید.
٢٤٦ براى آنکه یقین کند آرنج را کاملا شسته، باید مقدارى بالاتر از آرنج را هم بشوید.
٢٤٧ کسى که پیش از شستن صورت دستهاى خود را تا مچ شسته، در موقع وضو بایدتا سر انگشتان را بشوید و اگر فقط تا مچ را بشوید وضوى او باطل است.
٢٤٨ در وضو شستن صورت و دستها مرتبه اول واجب و مرتبه دوم جایز و مرتبه سوم و بیشتر از آن حرام مىباشد. و اگر با یک مشت آب تمام عضو شسته شود و به قصد وضو بریزد، یک مرتبه حساب مىشود چه قصد بکند یک مرتبه را، یا قصد نکند.
٢٤٩ بعد از شستن هر دو دست باید جلوى سر را با ترى آب وضو که در دست مانده مسح کند، و لازم نیست با دست راست باشد یا از بالا به پایین مسح نماید.
٢٥٠ یک قسمت از چهار قسمتسر که مقابل پیشانى است جاى مسح مىباشد، و هر جاى این قسمت را به هر اندازه مسح کند کافى است اگر چه احتیاط مستحب آن است که از درازا به اندازه درازاى یک انگشت و از پهنا به اندازه پهناى سه انگشت بسته مسح نماید.
٢٥١ لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد، بلکه بر موى جلوى سر هم صحیح است،ولى کسى که موى جلوى سر او به اندازهاى بلند است که اگر مثلا شانه کند به صورتش مىریزد یا به جاهاى دیگر سر مىرسد، باید بیخ موها را مسح کند یا فرق سر را باز کرده، پوستسر را مسح نماید، و اگر موهایى را که به صورت مىریزد یا به جاهاى دیگر سر مىرسد جلوى سر جمع کند و بر آنها مسح نماید یا بر موى جاهاى دیگر سر که جلوى آن آمده مسح کند باطل است.
٢٥٢ بعد از مسح سر باید با ترى آب وضو که در دست مانده روى پاها را از سریکى از انگشتها تا برآمدگى روى پا مسح کند.
٢٥٣ پهناى مسح پا به هر اندازه باشد کافى است، ولى بهتر، بلکه احوط آن است که با تمام کف دست، روى پا را مسح کند.
٢٥٤ اگر در مسح پا همه دست را روى پا بگذارد و کمى بکشد صحیح است.
٢٥٥ در مسح سر و روى پا باید دست را روى آنها بکشد، و اگر دست را نگهدارد و سر یا پا را به آن بکشد، وضو باطل است. ولى اگر موقعى که دست را مىکشد سریا پا مختصرى حرکت کند، اشکال ندارد.
٢٥٦ جاى مسح باید خشک باشد و اگر به قدرى تر باشد که رطوبت کف دست بهآن اثر نکند مسح باطل است، ولى اگر ترى آن به قدرى کم باشد که رطوبتى که بعداز مسح در آن دیده مىشود، بگویند فقط از ترى کف دست است، اشکال ندارد.
٢٥٧ اگر براى مسح، رطوبت در کف دست نمانده باشد، نمىتواند دست را با آب خارج، تر کند بلکه باید از اعضاى دیگر وضو رطوبت بگیرد و با آن مسح نماید.
٢٥٨ اگر رطوبت کف دست فقط به اندازه مسح سر باشد، مىتواند سر را باهمان رطوبت مسح کند، و براى مسح پاها از اعضاى دیگر وضو رطوبت بگیرد.
٢٥٩ مسح کردن از روى جوراب و کفش باطل است، ولى اگر به واسطه سرماى شدید یا ترس از دزد و درنده و مانند اینها نتواند کفش یا جوراب را بیرون آورد، مسح کردن بر آنها اشکال ندارد. و اگر روى کفش نجس باشد، باید چیز پاکى برآن بیندازد و بر آن چیز مسح کند.
٢٦٠ اگر روى پا نجس باشد و نتواند براى مسح، آن را آب بکشد، باید تیمم نماید.
منبع : پایگاه جامع شهید آوینی
بازنشر : نماز وب